Een tweede bachelor proef in samenwerking met de KU Leuven - 'Psychologie en Pedagogische Wetenschappen' is op het einde van dit academiejaar 2024 - 2025 met groot succes afgewerkt. Zeven creatieve en geëngageerde studentes - Elien Daenen, Anna De Kerpel, Floor Heselmans, Emma Joris, Nora Meynen, Silke Smits en Riet Vanden Ecker - bogen zich over ons nieuw project 'Alleenzaamheid...!?'. De onderzoeksvraag van deze bachelor proef luidde als volgt: "Hoe kan het thema 'alleenzaamheid' op een interactieve manier bespreekbaar worden gemaakt in klasgroep voor de doelgroep van leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar in het Vlaams lager onderwijs, rekening houdend met de stem van de leerkracht en de eigenschappen van de doelgroep? Welke praktijk zouden leerkrachten graag al dan niet zelf geïmplementeerd zien in hun klas?”
Het is een zeer geslaagde proef geworden met als resultaat het uitgewerkt concept van een inlevingsspel, aangevuld met een 'babbelkring'. Het spel 'Alleenzaamheid' wordt in september gelanceerd, mede dankzij de financiële steun van het 'De Warmste Week'-fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
In deze bachelor proef werkten we samen met vzw School Zonder Pesten. De pedagogische vraag naar een klasvoorstelling over ‘Alleenzaamheid’, vormde de basis voor ons project.
In een eerste deel, de praktijkverkenning, maakten we kennis met de organisatie, vzw School Zonder Pesten. Dit is een non-profit en niet gesubsidieerde organisatie die als missie heeft van elke basisschool een 'Goedgevoel' school te maken.
In een tweede deel presenteren we ons onderzoeksplan. We starten met een beargumentering van onze keuze voor de kritische pedagogiek als basisoriëntatie. Vervolgens bespreken we enkele relevante kernbegrippen uit de literatuur die ons helpen om het thema 'alleenzaamheid' beter te begrijpen. Daarna lichten we de onderzoeksopzet voor onze empirische exploratie toe.
In het derde deel van dit onderzoek voeren we een literatuurstudie uit om de pedagogische vraag verder te onderzoeken en te verdiepen.
Het vierde deel bestaat uit een empirische exploratie waarin we allereerst ingaan op dataverzameling. De interviews met verschillende leerkrachten uit het gewoon en buitengewoon basisonderwijs vormden een belangrijke bron van informatie voor de uiteindelijke uitwerking van het pedagogisch project.
In het vijfde deel monden de theoretische inbedding in de literatuur en het empirisch onderzoek uit in het ontwerpen van een pedagogisch project. Dit omvat een les van zo'n 45 minuten, die begint met een inlevingsspel, waarna een nabespreking volgt en die afsluit met een babbelkring. Voor de opvolging is gekozen voor een poster die na de les in de klas kan worden opgehangen.
Met hartelijke dank aan Elien Daenen, Anna De Kerpel, Floor Heselmans, Emma Joris, Nora Meynen, Silke Smits en Riet Vanden Ecker (studentes KU Leuven - Pedagogische Wetenschappen - academiejaar 2024-2025), alsook aan docent Kathleen Bodvin, stafcoach Inès Jans, Karolien Lenaerts (extra-docent) en praktijkcoach Koen Ringoot.